V minulých rokoch zaznamenali parazitológovia z parazitologického ústavu SAV v okolí Košíc (Nižná Myšľa) výskyt nového parazita. Ide o vektorom prenášaného srdcového červa Dirofiláriu immitis. Takže po kliešťovi prenášajúcom Babéziu canis a muche prenášajúcej očného červa Thelasia callipeda nám pribudol aj komár so srdcovým červom. To nás núti prehodnotiť prístup k ochrane našich pacientov pred ektoparazitmy.

Stručne o novom ochorení a jeho prevencii

Pôvodcom je spomínaná Dirofilária immitis, ktorú prenáša komár. Ten sa nasaje krvou z postihnutého jedinca a v jeho organizme dôjde k vytvoreniu infekčnej larvy (zaujímavosťou je, že transfúziou krvi sa ochorenie nerozvinie). Tá sa následne pri ďalšom saní dostane do organizmu nového hostiteľa. Tam sa v jeho tkanivách ďalej vyvíja z L2-L4 a to dosť dlho, približne až 6 mesiacov. Preadultné larvy a malé dospelce najprv napádajú koncové lobuly pľúc a ako rastú, posúvajú sa do väčších ciev, až nakoniec sa dostanú do hlavných ciev vedúcich do srdca a predsiení srdca. Pri silnom nakazení môžu vyplniť celé srdce. Dospelé samičky produkujú živé mikrofilarie do krvi, ktoré komár nasaje pri saní a celý cyklus sa opakuje. Dospelé samce dosahujú dĺžku 15 cm (samice až 25 cm) a dožívajú sa 5-7 rokov. Dosť desivé, čo?

Diagnostika sa vykonáva z krvi pacienta. Používa sa modifikovaný Knottov test, môže sa použiť aj PCR metóda a v niektorých prípadoch aj AG test.

Príznaky vyvolávajú len dospelé jedince, ktoré napadnú pľúca, cievy a napokon aj samotné srdce. Ochorenie je pomalé a dlhodobé. Spočiatku sa klinicky prejavuje ako kašeľ, slabosť, dýchavičnosť, neskôr príznaky pulzujúcej jugulárnej cievy, srdcového šelestu, anorexie, pokračuje ascitom, ikterom a často končí smrťou pacienta.

Liečba je náročná a dlhodobá, zviera má mesiace úplne obmedzený pohyb, ale aj tak stále môže dôjsť k smrti pacienta.

Preto je dôležitá prevencia, ktorá je aj u nás dostupná. Vybrať liečivo a určiť správne dávkovanie u vášho psa, by mal jednoznačne veterinárny lekár. Máme niekoľko možností liečiv, či už tabliet alebo spot-on prípravkov. Ale pravidelnému podaniu raz za 1-2 mesiace sa už nevyhneme.

Tohto roku sa chceme spolupodieľať aj na skríningu zamorenosti. Včas vás budeme informovať, či už cez webstránku alebo facebook. Pôjde hlavne o vyšetrenie krvi potencionálne nakazených psov.